BIM Инфраструктурен Проект в Китай

“В инфраструктурните проекти, Строителния Информационен Модел (BIM) помага ефективно на проектантския екип да намери най-точното решение, докато се решават проблеми и несъвпадения. BIM подобрява като цяло инженерното качество.“ – Hua Xie, IT Supervisor, China Railway Siyuan Survey and Design Group

При проектиране на гарата Вудангшан и тунела Уангжанхуан (Участък от трасето на скоростен влак между Вухан и Ксиан) проектантския екип се обърна изцяло към BIM технологията за преодоляване на проектни предизвикателства и по-лесна колаборация. Чрез Vault софтуера за управление на данни екипа организира проектните модели, споделя документация и проследява ревизии.

За да се избере точното трасе на линията, екипът използва наличните картни, снимкови и геоложки данни в средата на софтуерите InfraWorks и Civil 3D. За ускоряване процеса на проектиране на тунели, екипът създаде база данни с
параметрични елементи в Civil 3D, а при мостовете приложи и алгоритмичния графичен редактор Dynamo заедно с моделера Inventor за дефиниране на мостовите секции. Използването на интелигентни 3D модели споделяни между проектантите и BIM 360 строителен управленски софтуер за координиране на гарата Вудангшан помогнаха за префабрикацията на строителните компоненти и за значително намаляване на повтарящата се работа.

Резултатите включват 10% намаляване на повторенията и 60% ускоряване на инсталацията на базовите строителни компоненти. За месец и половина екипа проектира 6 тунела и 10 моста. При изграждане на гарата Вудангшан BIM 360 помогна да се избегнат редица колизии, което спести около 500 000 USD само тази част от проекта.